Korkeatasoista ratsastuksen opetusta alkeista kilpatasolle

   

Ohessa tiedotteemme aloittaville ratsastajille, teoriatunnilla saatte lisää ohjeita mm.

vaatetuksesta ja hevosten kanssa toimimisesta. Tervetuloa mukaan!

HUOM!

Opiston hallinto-osoite on Lainkaarentie 11 A, mutta ratsastustalli sijaitsee osoitteessa Kavaleffintie 8   Tuomarinkartanolla Tuomarinkylässä (Tuusulantien suunnasta tullessa kolmas talli vasemmalla, lähes mäen päällä).

TIEDOTE RATSASTAJILLE

Hei, Tuomarinkartanon Ratsastusopiston asiakas. Tämä on tiedote, joka sisältää tietoa tallimme tavoista, hevosista ja tunteja koskevista asioista. Tiedote koskee ratsastavia sennuja ja junnuja (alle 18v.) sekä junnujen vanhempia. Kun kaikki tietävät ja muistavat oikeat tavat toimia tallilla, sujuvat asiat mutkattomasti ja turvallisesti. Ja ennen kaikkea, hevoset voivat paremmin ja ovat onnellisia.

TUNNIT

- Tunnille saavutaan vähintään 30 min ennen tunnin alkua. Ratsastus eroaa monesta muusta urheilulajista, sillä tärkein ”urheiluväline” hevonen on elävä olento. On tärkeää, että ratsastaja ehtii ”tutustua” hevoseen ennen ratsastustunnin alkua. Lisäksi aikaa menee hevosen harjaamiseen ja varustamiseen (joskus aikaa kuluu myös varusteiden etsimiseen..). Jos et ehdi tunnille ajoissa, voit soittaa tallille ja pyytää, että joku harjaaja laittaa hevosesi kuntoon.

- Tunnille lähdetään taluttaen hevosta, viimeistään 5 minuuttia ennen tunnin alkua. Jos joku ryhmäläisistä on myöhässä, tulee hän perässä, jotta tunti saadaan aloitettua ajallaan. Tunnit ovat joko maneesissa, kentällä tai maastossa. Maneesiin hevoset talutetaan aina. Maastotunnille lähdetään tallin pihasta ”kaarrosta”. Jos hevonen on ollut edellisellä tunnilla, se haetaan tallin pihaan maneesista tai kentältä taluttaen.

- Jos tunnilla hypätään, on se merkitty ratsastaja/hevonen listaan tallilla toimiston oven luona. Jos kaikki estetunnille menevät hevoset ovat tallissa, ratsastajat pyytävät hoitajia tuomaan osan hevosista maneesiin tai kentälle, jotta osa ratsastajista voi tulla rakentamaan rataa ennen tuntia. Selkään ei nousta ennen kuin esteet ovat valmiina tuntia varten. Ne rakennetaan yhdessä opettajan kanssa edellisen tunnin lopussa.

- Pakkasraja on -22 oC. Tunnit pidetään kuitenkin aina halukkaille tulijoille pakkasesta huolimatta, sillä hevosten on hyvä saada liikuntansa kylmästä huolimatta. Ratsastaja voi halutessaan perua tuntinsa, kun pakkanen kiristyy yli -20oC, ja ratsastaa myöhemmin korvaustuntina.

TALLILLA JA TALLIALUEELLA TOIMIMINEN

- Tallialueella on 30 km/h nopeusrajoitus. Tallialueella ja sen läheisyydessä on etuajo-oikeus aina hevosilla. Jos joudut ohittamaan ratsukon tai hevosta taluttavan ihmisen, aja aina hitaasti. Hevonen saattaa säikähtää autoa. Jos sinun ei ole pakko ohittaa ratsukkoa, odota, että hevoset ehtivät alta pois. Tallialueella saattaa olla myös irtokoiria ja -kissoja, joita on syytä varoa tallille tultaessa.

- Talli aukeaa ratsastajille ja hoitajille arkena kello 14:00, lauantaisin kello 8:00 ja sunnuntaisin kello 13:00. Talutusratsastuksesta kiinnostuneet voivat tiedustella asiasta puhelinpäivystysaikaan. Talutusratsastuksen hinta on 5€.

- Talli on hevosten koti, siellä ei siis huudeta, juosta tai muutenkaan mölytä. Tallilla toimitaan rauhallisesti, eikä häiritä hevosia turhaan. Muistathan, että kun hevoset syövät, niitä ei saa häiritä.

- Kun hevosta laitetaan kuntoon, pitäisi boksin ympäristö pitää rauhallisena; turhaa ”seisoskelua” karsinoiden edessä tulee välttää. Boksissa vain yksi ihminen kerrallaan, ellei kyseessä ole opetus- tai avustustilanne.

- Hevosille ei saa antaa mitään makupaloja. Osa hevosista on allergisia tai herkkävatsaisia. Makupalojen antaminen johtaa helposti siihen, että hevoset alkavat ”kerjäämään” ja näykkimään. Porkkanat, kuivat leivät tms. voi jättää talliin, henkilökunta antaa ne hevosille, joilla ei ole mitään ruokintarajoituksia.

- Opistolla on vintillä lämmin sosiaalitila ”työkkäri”, jossa voi vaihtaa vaatteet ja jonne voi jättää kassin tunnin ajaksi. Työkkärissä on myös pienet avaimelliset lokerot arvotavaroiden säilytystä varten. WC on alakerran satulahuoneessa.

- Ratsastusopisto ei vastaa tallin tiloissa hävinneistä tavaroista.

- Tutustu myös ulko-oven lähellä oleviin turvaohjeisiin - tapaturman sattuessa osaat toimia oikein!

RATSASTAJAN VARUSTEET

Olethan varustautunut asianmukaisesti ratsastustuntia varten? Vanhempien on hyvä huomata, ettei maneesia ole lämmitetty; siellä on yhtä kylmä kuin ulkonakin.

Ratsastajan varusteet:

- Turvakypärä: muista, että jos kypärään kohdistuu isku pudotessa, se ei suojaa enää yhtä hyvin ratsastajaa. Vahingoittunut kypärä pitää vaihtaa. Suosittelemme kypärän pitämistä päässä myös hevosta harjatessa ja varustettaessa. Useimmat vakuutukset eivät korvaa vahinkoja, mikäli kypärä ei ole nykyaikaisten turvaluokitusten mukainen. Suosittelemme oman kypärän hankkimista, sillä tallilla on vain muutamia lainakypäriä eikä niistä välttämättä löydy sopivaa kokoa.

- Ratsastushousut: kokonahka/mokkapaikkaisissa ratsastushousuissa on enemmän ”pitoa” kuin polvipaikkaisissa housuissa. Talvella housujen sisään pitää mahtua pitkät kalsarit.

- Kumi- tai nahkasaappaat tai ratsastuskengät ja chapsit: Pelkät lyhyet kengät eivät riitä. Nahkaiset saappaat ovat mukavammat ja istuvat paremmin, mutta kumiset ovat ihan hyvät nuoremmille kasvaville lapsille, joilla kenkäkoko vaihtuu monta kertaa.

- Käsineet: talvella tarvitaan lämpöiset talviratsastushanskat, kesällä ohuemmat.

- Raippa: Koulutunnilla kaikilla on syytä olla pitkä, mielellään narupäinen, kouluraippa (ei siis paksua ”nahkaläpyskäpäätä”). Estetunnilla käytetään lyhyttä raippaa. Alkeiskurssilla riittää myös lyhyempi raippa.

- Estetunneilla ja maastotunneilla suositellaan turvaliiviä, lapsilla ja junnuilla suosittelemme sitä myös muilla tunneilla.

- Pitkät hiukset on aina pidettävä kiinni, jotta ne eivät takerru kiinni mihinkään mahdollisessa putoamistilanteessa.

- Purkkaa ei saa syödä tunnin aikana (siihen voi tukehtua onnettomuustilanteessa)

TUNTIEN PERUUTTAMINEN

- Tuntiperuutukset tulee tehdä viimeistään edellisenä päivänä. Muuten tunteja ei korvata. Jos tietää tulevista peruutuksia etukäteen, ne kannattaa ilmoittaa ajoissa ja sopia korvaavat rästitunnit tilalle. Rästitunteja voi ratsastaa myös etukäteen. Jos sairastut samana päivänä, saat korvaustunnin jos ilmoitat peruutuksesta viimeistään puhelinpäivystysaikana, eli ennen tuntien alkua. Samana päivänä tehdystä tekstiviestiperuutuksesta emme anna korvaustuntia. Tee peruutukset puhelinpäivystysnumeroon!

- Tuntiperuutukset voi tehdä:

1 ) Puhelinpäivystykseen nro 040-487 9755, (päivystysajat löydät nettisivuiltamme toisaalta)

2 ) Peruutuksen (mutta vain peruutuksen) voi tehdä myös tekstiviestillä numeroon 040-487 9755.

Ilmoita nimesi, päivä ja kellonaika esim: Virpi Hurme, MA 19.5. klo 19-20.

- Korvaavan rästitunnin sopiminen on tehtävä viikon aikana tuntiperuutuksesta tallin numeroon puhelinpäivystysaikaan. Sen voi sopia pidemmänkin ajan päähän. Kun tiedät, että et pääse joskus omalle tunnillesi, voit rästiä sen jo etukäteen! Tammikuussa peruttua poissaolotuntia ei voi kysellä enää huhtikuussa, sillä muuten kaikkien rästitunnit kasautuvat loppukaudeksi, jolloin ryhmät ovat todella täysiä. Tästä kärsivät hevoset, oppilaat ja opettajat.

VAKUUTUKSET

- Ratsastajia ei ole vakuutettu Ratsastusopiston puolesta; tämä nostaisi tuntien hintoja huomattavasti.

- Ratsastajilla täytyy olla oma vapaa-ajan vakuutus tai kotivakuutus, joka korvaa ratsastusharrastuksessa tapahtuvat tapaturmat tms. (SRL:n Green Cardilla saat edullisen vakuutuksen).

- Ratsastaja voi myös kuulua johonkin ratsastusseuraan, jonka kautta he saavat SRL:n (Suomen ratsastajainliitto) tapaturmavakuutuksen. Seuraan kuuluvat saavat myös Hippos-hevoslehden kerran kuussa. Seuraan kuuluvat saavat myös osallistua Tuomarinkylässä järjestettäviin valmennustilaisuuksiin ja kilpailuihin Ratsastusopiston hevosilla. Tuomarinkylässä toimivat mm. Tuomarinkylän ratsastajat eli TKR (http://www.tuomarinkylanratsastajat.fi/) ja Helsingin Wiisikot eli HeWi (http://www.hewi.fi).

- Jos sinulla ei ole hyvää vapaa-ajan vakuutusta etkä kuulu seuraan, voit tilata SRL:stä (www.ratsastus.fi) Green card-kortin, joka   sisältää vakuutuksen ja maksaa n. 30€ vuodessa.

Toivotamme iloista ratsastusharrastusta kaikille. Soita tai tule juttelemaan opettajallesi, mikäli sinulla on kysyttävää tunneista tai tunteihin liittyvistä asioista. Kuuntelemme mielellämme myös toiveita ja ajatuksia tuntien sisällöstä.

Yhteystiedot: Opettajien päivystysnumero: 040-487 9755 (toimisto), päivystysaikojen ulkopuolella voi soittaa myös numeroon 09-728 4623, johon vastaavat lähinnä hoitajat. Laskutusasioissa voit kääntyä Tiina Höri-Santalan puoleen puh. 0400-816586, tiina.hori-santala@kolumbus.fi mieluummin sähköpostitse, jos asiasi ei ole todella kiireellinen

Yhteystiedot

Tuomarinkartanon Ratsastusopisto Oy
Kavaleffintie 8, 00690 HELSINKI
virpi.hurme@ratsastusopisto.fi
www.ratsastusopisto.fi
Kavaleffintie, Helsinki