Korkeatasoista ratsastuksen opetusta alkeista kilpatasolle

Ratsastustunti on antoisa, kun on osaava opettaja

Opettajat

Kirsi Degerth-Moldováni

Aloitin ratsastuksen 7-vuotiaana Poni-Haassa, jonka jälkeen v -87 siirryttiin siskoni Sipen kanssaTuomarinkylän Ratsastuskoululle Make Nymanin oppilaaksi. Ekan oman hevosen sain 13-vuotiaana. Ravihevosia hoidin 12 vuotiaasta viitisen vuotta Kruusilassa, Salon lähellä. Tuona aikana sain paljon arvokasta oppia hevosista ja tallihommista, kun vietin siellä kaikki mahdolliset lomat ja viikonloput ystäväni kanssa.

Äitimme osti  Tuomarinkartanon Ratsastusopisto Oy:n vuonna -93, ja vuodesta -96 lähtien olen ollut täällä päätoimisesti töissä. Ensin työskentelin pääsääntöisesti tallimestarina reilut 10 vuotta, mutta jo tuolloin pidin myös opetustunteja tuuraajana sekä muutamille vakioryhmille.

Minulla on kaksi pientä lasta joten viime vuosina olen pääsääntöisesti pitänyt opetustunteja. Valmistuin keväällä 2013 Ypäjältä ratsastuksenohjaajaksi hyvin arvosanoin ja ratsastuksen opettajaksi 2016 sekä olen esteratsastuksen ratamestari. Normaalisti pidämme Sipen kanssa Opiston tunnit lähes puoliksi, lisäksi Nymanin Makella on muutama opetusryhmä ja sunnuntaina opettaa Elina Raula. Sirpa on äitiyslomalla vuoden 2015 ja Elina Raula pitää sunnuntain lisäksi myös arkipäivisin tunteja.

Omia hevosia on vuosien varrella ollut useampia, osa niistä on ollut myös opetuskäytössä ratsastuskoulun tunneilla. Voisin sanoa, että ”elämäni hevonen” on ollut Hessu, joka viettää eläkepäiviään Lohjalla.

Tällä hetkellä kilpailen omalla 7-vuotiaalla kasvatillani Fair Fighterilla (jonka emä Angie Ger oli myös hevoseni) alue- ja kansallisella tasolla va:B -luokissa. Viime kaudella innostuin myös enemmän esteistä; kilpailin Thunder Night:lla aluetasolla 100-110cm -luokissa ja ensi kaudella jatketaan. Taiston ja Väinön lisäksi minulla on nyt koulutettavana Taiston 3-v puoliveli Malus Dunbar ”Tumppi”.

Valmentaudun säännöllisesti sekä koulu että esteratsastuksessa. Valmentautuminen auttaa omaa työtä opettajana: ratsastus on kuitenkin myös paljon tietynlaista tunnetilaa, jota ei voi opettaa, jos ei tiedä, miltä jokin asia oikeasti tuntuu.

Hevoset ovat aina olleet lähellä sydäntäni, koko meidän perheemme viettää paljon aikaa tallilla. Myös mieheni Gyula harrastaa hevosia ja on Opistolla töissä.

Valmistuin Ratsastuksenopettajaksi Ypäjältä keväällä 2016, samalla koulutuksen ohessa valmistuin myös II-tason valmentajaksi sekä taitotuomariksi.

”Taidan vihdoin tietää, mitä haluan isona tehdä - ratsastuksen opettaminen tuntuu mun jutulta.”

Sirpa Degerth-Káldi

Aloitin ratsastuksen Ponihaassa 6 vuotiaana. Tuomarinkartanon Ratsastusopisto Oy siirtyi perheemme omistukseemme 1993, jolloin hevostelu pääsi tosissaan kunnolla käyntiin. Aloitin tuntien pitämisen Opistolla ensin satunnaisesti jo varsin nuorena, mutta päätoimisesti olen toiminut ratsastuksen opettajana vuodesta 1998. Valmistuin Ypäjän hevosopistolta ratsastuksen ohjaajaksi vuonna 1999.

Kuulun Suomen kouluratsastajien ”Top-teamiin” eli Top dressage Finlandiin.

Olen kilpaillut menestyksekkäästi kouluratsastuksessa vaativa B, PSG ja Intermediare 1 – tasolla ja noussut kilpailemaan grand prix tasolle kaudella 2013. Mainittavia kilpailumenestyksiäni ovat mm.

2011 INTER 1 - tasoisen Ypäjän hallisarjan voitto
2012 Helsinki International Horse Show, Small tour finaalin voitto (PSG ja INTER 1-taso)
2012 Tallinna Horse Show, kansainvälisen kilpailun II-sija (INTER 1 tasolla)
2013 kouluratsastukSen SM-kisat 6. sija (INTER II JA GRAND PRIX)

Minulla on pitkä kokemus hevosten kouluttamisessa ja ratsuttamisessa sekä ratsukoiden valmentamisessa. Olen ollut useana vuonna Suomen senioreiden B-maajoukkuerenkaassa, jossa valmentajana on toiminut Jenny Eriksson. Tällä hetkellä minua valmentavat Suomen senioreiden maajoukkuevalmentaja Emile Faurie, Top dressage Finland valmentaja Janne Bergh sekä Eeva Maria Porthan.

Elämäni merkittäviä hevosia ovat olleet El Figaro, Devitbucater ja Gringo sekä tietysti ensimmäinen oma hevoseni Prinssi (Fircyk).

Elina Raula

Aloitin ratsastuksen jo pienenä Etelä-Vantaan ratsastuskoululla. Ratsastuksenopettajani Ulla Miettinen oli ensimmäinen ja tuolloin suurin esikuvani, joten ammatinvalintani on ollut selvä jo hyvin nuorella iällä. Opiskelin hevostenhoitajaksi Harjun maatalousoppilaitoksessa vuosina 1995–1997.

Ypäjältä valmistuin ratsastuksenohjaajaksi vuonna 1999, samalta kurssilta Sipen kanssa. Vuosien varrella on työkokemusta karttunut useilta erityyppisiltä talleilta, Suomesta ja ulkomailta, hevostenhoitajana ja ratsastuksenohjaajana toimimisesta. Tuomarinkartanon Ratsastusopisto Oy:ssä olen ollut sunnuntaiopettajana syksystä 2014 alkaen, ja viihdyn todella hyvin opiston hevosten, ja jo tutuksi tulleen asiakaskunnan kanssa. Sirpan äitiysloman ajan opetan myös arkisin.

Oma hevoseni, suuri valkoinen Renny on tätä nykyä eläkeläinen. Aiemmin kilpailimme aluetasolla esteratsastuksessa.

Minna Kyrö

Aloitin ratsastuksen 10-vuotiaana Husössä vuonna 1987. Juniorivuodet kuluivat ensin Husössä, sitten Savijärvellä. Opiskelin hevosenhoitajaksi oppisopimuksella 1999-2001 Husössä ja valmistuin Ypäjältä 2001. Vuosituhannen alussa lähdin ihan muihin töihin, opiskelin työn ohella takoushallinnon merkonomiksi (SLK 2009) ja teinkin niitä töitä 10 vuotta. YT-neuvottelut vuonna 2014 sai aikaan vuosia pyörineen ajatuksen hevosalan jatko-opinnoista, joten opiskelin Harjussa ratsastuksenohjaajaksi ja valmistuin 2016. Olen tehnyt opetustyötä pari vuotta, pääasiassa tuurauksia Uudellamaalla eri ratsastuskouluissa ja kesä-syyskauden 2016 vakituisesti tunteja Porvoon Ratsutallilla. Lisäksi kotona Mäntsälässä on 6 hevosen talli.

Olen kilpaillut kansallisella tasolla kenttää FWB-tammalla Zinny`s Annie osallistuen kahdesti myös joukkue-SMiin. Zinnia on Opiston Dexitin puolisisko, molempien isä on täysveriori Zinntaler xx. Zinnia teki orivarsan viime vuonna (i. Ludwig von Bayern) ja varsasta tulee toivon mukaan aikanaan emänsä mukaan kelpo kenttähevonen. 

Nykyinen kilpahevoseni on tilausvarsa, kälyni kasvattama suomenhevostamma Kyrön Arpa. Arpa on nyt 7-vuotias, viime kaudella (2016) kilpailimme 2-tasolla 90-100cm ja osallistuimme 6-vuotiaille suomenhevosille tarkoitettuun suomenhevosten kasvattajakilpailuun estepuolella. 

Opetuksessani pyrin positiiviseen ja kannustavaan ilmapiiriin ja parasta opettamisessa on oppilaiden saamat ahaa-elämykset ja oppimisen into. Tavoitteena on myös kouluttautua ratsastuksenopettajaksi lähitulevaisuudessa. 

Anna Härö

Aloitin ratsastuksen vuonna 1997 Tuomarinkylässä Tuomarinkartanon Ratsastusopistolla. Kilpailin aktiivisesti opistolla seuratasolla ja tähtihetkiksi näistä vuosista jäi kaksinkertainen seuramestaruus opetusmestari Romeolla.

Ratsastuskouluvuosieni jälkeen siirryin aluksi ratsastamaan vuokrahevosilla ja myöhemmin omilla hevosillani.

Vuonna 2008 aloitin ratsastuksenohjaajaopinnot Harjussa. Nykyisin opiskelen Helsingin yliopistossa pääaineenani kotieläintieteet erikoistuen eläinten jalostukseen. Vuonna 2011 pitkä odotus palkittiin ja itse valitsemistani vanhemmista syntyi varsa Divine Charlene "Konna". Vuonna 2015 pääsimme vihdoin aloittamaan yhteisen kisataipaleen ja monen vuoden pohjatyö toivottavasti tuottaa tulosta,

 

 

Tallimestari

Gyula Moldováni puh 040 744 7210
 

Talous ja hallinto

Tiina Höri-Santala hoitaa meidän taloushallinnon. Kaikki yhteydenotot osoitteeseen laskutus@ratsastusopisto.fi

Yhtiön hallitus

Virpi Hurme on yhtiön hallituksen puheenjohtaja, Kirsi Degerth-Moldováni ja Sirpa Degerth-Káldi ovat hallituksen jäseniä.

Yhteystiedot

Tuomarinkartanon Ratsastusopisto Oy
Kavaleffintie 8, 00690 HELSINKI
virpi.hurme@ratsastusopisto.fi
www.ratsastusopisto.fi
Kavaleffintie, Helsinki